Základná výbava domáceho majstra


Či už v práci – teda tej, ktorá vám zarába – pracujete rukami alebo hlavou, chcete sa aj doma z času na čas trochu odreagovať tzv. „na vlastnom“. Každý správny muž je aj domáci majster a každý správny domáci majster má svoju dielničku. V dome možno aj plnohodnotnú, v byte potom aspoň kút so všetkými vecami potrebnými pre drobné domáce opravy.

Ktoré veci a aké náradie to je, si povieme práve v tomto článku. Samozrejme ide o základnú výbavu, preto tu veľmi špecifické záležitosti nehľadajte. Ak napríklad zvárate alebo nitujete, asi už viete, čo všetko na to potrebujete.

Ale napríklad navŕtanie poličky, stavba vtáčej búdky s malým synom alebo oprava padnutej garniže – to sú všetko veci, na ktoré by mal byť vybavený každý muž.

Predtým, než náradie začnete vo veľkom nakupovať, urobte si menšiu inventúru, podobne, ako v šatníku, skôr ako si kúpite ďalšiu Predtým, než náradie začnete vo veľkom nakupovať, urobte si menšiu inventúru, podobne, ako v šatníku, skôr ako si kúpite ďalšiu prechodnú bundu.. Tá môže byť aj príležitosťou k uprataniu dielne. Ale to už je iný príbeh. Každopádne sa pozrite, aké náradie už máte doma a čo z toho je stále v použiteľnom stave.

Niektorí z vás možno zdedili niečo málo po otcovi, iní zase vybavenie dielne dostali spoločne s kúpeným starším domom alebo chalupou. A niektorí trebárs začínate od nuly.

Pochopte tento článok ako menší nákupný zoznam, z ktorého môžete odškrtávať tie veci, ktoré už máte. A začnime rovno prehľadnou organizáciou náradia.

Dielňa by mala byť kultúrnym prostredím

Aby ste sa v svojej dielni vyznali, mala by byť kultúrna a usporiadaná. Čo znamená, že by v nej mal byť poriadok a všetok jej obsah by ste mali vždy rýchlo nájsť. Ak to teda so svojou dielňou myslíte vážne – a máte na to dostatok priestoru – mali by ste začať od pracovného stola.

Súčasťou pracovného stola bývajú aj perforované nástenné panely, ktoré sú veľmi praktické pre organizáciu ručného náradia, od skrutkovačov cez náhradné doplnky k pílam a brúskam až napríklad po vrtáky.

Ak pre pracovný stôl nemáte dostatok priestoru, môžete využiť dielenský vozík, ktorý máva rôzne rozmery, dá sa na kolieskach presúvať tam, kde ho práve potrebujete, a máva veľmi praktické usporiadanie vnútorných zásuviek.

No a ak ste z tých mužov, ktorý majú pre svoju dielňu len skutočne minimalistický kút zastrčený niekde v komore bytu, môžete organizáciu zveriť prepravným kufrom či inak tiež transportným boxom.

Tie majú rôzne veľkosti a spravidla je možné ich skladať na seba, čo výrazne šetrí miesto. Ale teraz už skutočne ku konkrétnym veciam, ktoré je do dielne treba doplniť.

Základom je poriadny skrutkovač

Úplným základom vybavenia všetkých domácich majstrov je skrutkovač. Máme na mysli ten klasický ručný, no tiež akumulátorový skurtkovač, tzv. šrobovačku. Pri ručnom skrutkovači snáď len toľko, že keď už sme pri tom, môžeme ho pokojne zohnať ako súčasť komplexnejšej sady náradia.

V takých sadách okrem skrutkovačov rôznych veľkostí a účelov nájdeme aj kľúče, kladivo, kliešte, meter, vodováhu či sadu gola kľúčov, ktoré sa zídu pri rôznych príležitostiach, napríklad prác okolo auta.

Skrutkovače a bity však zoženiete aj v samostatnej sade, ktorej súčasťou sú aj šesťhranné (imbusové) kľúče a bity. To všetko v praktickom stojane, ktorý opäť uľahčuje usporiadanie a napomáha prehľadnosti vašej dielne.

Celkom zásadným prvkom výbavy je však predovšetkým akumulátorový skrutkovač, bez ktorého sa dnes už žiadny domáci majster nezaobíde. Bez ohľadu na to, či bývate v garsónke alebo vo veľkom dome na vidieku.

Alternatívne môžete využiť aj akumulátorovú vŕtačku, ktorú univerzálne využijete pri rôznych domácich opravách. Ak ju ešte doma nemáte, možno ste sa už niekoľkokrát pristihli pri tom, že ste si ju museli pýtať od suseda. Čo nie je úplne praktické, najmä ak sused práve nie je doma.

Ručné náradie rýchlo a stručne

Tému ručného (a súčasne ne-elektrického) náradia sme však zatiaľ celkom nevyčerpali. Ak so svojou dielňou začínate od nuly, mali by ste ju vybaviť aj ďalšími vecami. Jednou z nich sú kliešte. Áno, tie už síce boli súčasťou väčšieho celku – sady náradia – ale kliešte nie sú iba kombinované.

Ak potrebujete kliešte pre viaceré účely, zadovážte si špeciálnu sadu zloženú iba z klieští. Len v tejto sade je hneď osem rôznych druhov klieští, čo sú teda len tie základné pre domácich majstrov. Nájdete tu bočné a predné strihacie kliešte, špicaté aj ohnuté špicaté kliešte a mnohé iné.

Pre domáce práce využijete aj robustné vidlicové kľúče rôznych veľkostí, ktoré je opäť vhodné kúpiť v sade. Kľúče sa vám prirodzene zídu všade tam, kde budete chcieť utiahnuť alebo naopak uvoľniť skrutku alebo maticu. V tejto sade vidlicových kľúčov nájdete všetky bežne používané veľkosti od 6 do 19 milimetrov.

Už spomenuté gola sady sú nutnosťou vo chvíli, keď potrebujete uvoľniť príliš utiahnuté alebo zhrdzavelé skrutky a matice kadekoľvek okolo domácnosti alebo auta. Nie vždy je totiž takýto problém možné alebo vhodné riešiť karbobrúskou (viď nižšie).

Použitie gola sady je trochu civilizovanejší spôsob, ako sa s hrdzavou maticou vysporiadať, a v porovnaní s bežnými kľúčmi získate aj väčšiu silu vďaka pákovému efektu. A prečo sa uspokojiť s málom, keď si môžete vybrať rovno tú najkomplexnejšiu a súčasne najuniverzálnejšiu dostupnú sadu hlavíc a bitov?

Pre domácich majstrov je určite aj stolný zverák, ktorým si vždycky uchytíte materiál, s ktorým chcete pracovať. Najväčším modelom v našom e-shope je 200mm robustný zverák s otočnou základňou, ktorý by mal byť integrálnou súčasťou každej dielne a garáže.

Je jasné, že od kuchynského stolu vás s tým vaša žena veľmi pravdepodobne vyhodí, ale ak bývate na vidieku a máte aspoň trochu priestoru, potom je kúpa zveráku prakticky nevyhnutnosťou.

Nie je brúska ako brúska

Pri vybavovaní dielne pokračujme brúskami, ktorých tiež existuje viacero druhov. Bežný majster si vystačí s dvomi – multifunkčnou brúskou, tzv. žehličkou, a uhlovou brúskou, ktorej sa ľudovo hovorieva aj karbobrúska a okrem brúsenia slúži aj pre rezanie kovov, kameňa a ďalších materiálov, podľa toho, aký konkrétny kotúč pri nej využijete.

Pre špecifické účely však môžete vyberať aj z iných typov brúsok. Excentrická pneumatická brúska v niektorých prípadoch urýchli prácu, ale potrebujete na ňu kompresor, čo znamená ďalší zaprataný priestor v dielni.

Brúska na sadrokartón sa vám pre domáce účely bude hodiť najmä vtedy, keď si sami renovujete dom. V opačnom prípade ju využijú skôr iba špecialisti. Ak potrebujete brúsiť častejšie, určite sa vám zíde aj kotúčová či pásová brúska pre finálnu úpravu domácich výrobkov z dreva alebo z kovu.

Toto všetko… a ešte oveľa viac

Potreby každého domáceho majstra sú rôzne, pretože rôzne sú aj práce, ktorú vykonávajú. Niekto pracuje radšej s drevom, niekto s kovom. Niekto sa „hrabká“ v autách a niekto radšej postaví nový múr. A každý takýto majster potrebuje svoje špecifické náradie. Vyššie tak nájdete iba vybavenie dielne, ktoré sa zíde takmer každému.

Ak sa rozhodnete k svojpomocnej rekonštrukcii domu, pravdepodobne sa vám zídu aj také špecifické nástroje, ako sú rezačky polystyrénu, rezačky na sadrokartón alebo rezačky na obklady a dlažbu. To podľa toho, do čoho sa zrovna púšťate. Pri väčších akciách vrátane betónovania si pokojne zadovážte aj miešačku.

Ak si radšej chcete dokázať, že si sami zrenovujete svoje staré auto, potom sa napríklad naučte farbiť kovy kompresorom so striekacou pištoľou.

Možností je skutočne veľa a skutočný majster vybavuje svoju dielňu po celý život. Vždycky sa totiž nájde práca, ktorú ste doposiaľ nevyskúšali a pre ktorú budete potrebovať stále novú výbavu. Väčšinu tejto výbavy môžete zakúpiť v našom e-shope, ktorý má aj v tomto smere najširšiu ponuku tovaru.